Notícies

Síndrome Post-vacacional

Desprès de les vacances, toca tornar a reprendre el treball, l’escola, etc. El ritme habitual al qual estem molt acostumats (encara que sovint no és el que desitjaríem).

Molts de nosaltres hem sentit o ens em sentit més o menys angoixats, fatigats, amb un estat d’ànim baix, etc. I apart de la calor que ens pot remetre a estar més irritables i cansats, hi ha un factor psicològic i físic important, què és el Síndrome de després de les vacances.

Durant les vacances els nostres horaris també es relaxen, ens alliberem dels lligams del nostre dia a dia i sentim que per uns dies, els nostres conflictes i lluites diàries desapareixen i quan tornem a la realitat, doncs, els nostres enemics continuen al peu del canó, i inevitablement causen tensions.

Hi ha dificultat, en major o menor mesura, d’un seguit de símptomes que ens obsequia el tornar de vacances, que ens fa readaptar-nos a un ritme, sovint, accelerat i també sovint les nostres ments encara estan pensant amb les onades i els gelats de nit.

Símptomes comuns del Síndrome Post Vacacional són:

- Fatiga

- Dificultat de concentració

- Desànim

- Tristesa

- Irritabilitat

- Ansietat

- Insomni

- Trastorns digestius

Aquesta sensació és similar a la que experimentem molts dilluns al tornar a la feina o els estudis, però en el cas de després de les vacances dura varis dies. També cal afegir que això no és una equació que en tots els casos hi ha el mateix resultat, sinó que depèn, de cada persona, de la feina que faci (si és rutinària i/o repetitiva) , de la motivació (si és alta, nul·la,etc), s’hi ha una bona comunicació amb els companys de feina, si l’ambient de la feina és un medi força hostil i amb pressions o no, etc.

El temps de duració d’aquests símptomes solen durar entre una setmana o alguns dies més, però no requereix ajuda mèdica, a menys que, els símptomes persisteixin, ja que pot amagar un conflicte psicoemocional més seriós.

Per tant, si tenim sentim aquests símptomes en nosaltres:

  1. I no duren més de 7 a 10 dies, tenir clar que és un procés de readaptació a un altre ambient, sinó és així, doncs millor consultar amb algun professional.
  1. Practicar la respiració profunda i la relaxació muscular i/o mental, per tal de, fer front a l’ansietat.
  1. Utilitza els records de les vacances, no per enyorar sinó per animar, com a font d’energia del teu present.
  2. Intenta reconèixer aspectes positius i noves motivacions tant en lo personal com en lo professional.
  3. Les vacances són vitals, per fer el que t’agrada, però això no vol dir que quan no fas vacances tot el que has fet no ho puguis fer.

Aquestes són algunes premisses importants per intentar fer després d’arribar de vacances.

Hem de pensar que hem de gaudir de les petites alegries de la vida i no estar sempre en busca de la gran felicitat, aquesta es construeix en el dia a dia.

àgora XXI 

Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2024 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona