Notícies

Trastorn Afectiu Estacional

Aquest trastorn té a veure amb sentir-nos amb una certa tristor quan l’estiu o la calor comença a decaure i el dia fosqueja abans. Es defineix per la presència d’alteracions en l’estat anímic. Aquests símptomes depressius tenen la seva aparició a la tardor i l’hivern, encara que un 20% dels afectats també tenen símptomes amb el bon temps, encara que més lleugers.

En general, durant els mesos de desembre, gener i febrer, la persona descriu un quadre depressiu lleu o moderat en el qual predomina les ganes de no fer res i es senten decaiguts i no gaudeixen de les coses o els hi costa més, més que pròpiament un sentiment de gran tristesa.

Sovint està acompanyat:

- D’una inhibició general de la conducta

- Necessitat d’augmentar les hores de dormir

- Menjar més amb un augment d’hidrats de carbó

- Retraïment social

- Disminució del rendiment laboral per uns possible falta de concentració

Quan arriba la primavera, aquest estat desapareix i són possibles diferents evolucions. Algunes persones desembocaran cap a un estat de recuperació duradora, altres que, no serà fins els pròxim hivern que tindran una recaiguda, uns altres seguiran un patró d’eufòria i vitalitat, amb un augment de la activitat i necessitat de dormir poc. Finalment, un subgrup d’aquests afectats mai més es recuperarà completament i estarà una mica baix d’estat d’ànim tot l’any, encara que una mica menys durant l’època de calor.

La causa d’aquest trastorn és la major susceptibilitat a la variació de llum d’algunes persones. L’absència o disminució de la llum s’associaria amb un baix nivell d’activitat, influint en l’activitat cerebral.

El tractament que es proposa és la fototeràpia, que consisteix a exposar a la persona durant la tardor i l’hivern a un fotoperíode primaveral simulat amb llum d’intensitat semblant a la primavera, de més de 2.500 lux. També valorar si  es necessita prendre antidepressius i fer psicoteràpia per acceptar i interpretar el seu trastorn d'una manera molt més adaptativa, i fer que això, no sigui  un obstacle per viure el seu dia a dia.

àgora XXI 

Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2023 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona