Notícies
Trastorn Afectiu Estacional
Aquest trastorn té a veure amb sentir-nos amb una certa tristor quan lestiu o la calor comença a decaure i el dia fosqueja abans. Es defineix per la presència dalteracions en lestat anímic. Aquests símptomes depressius tenen la seva aparició a la tardor i lhivern, encara que un 20% dels afectats també tenen símptomes amb el bon temps, encara que més lleugers.
En general, durant els mesos de desembre, gener i febrer, la persona descriu un quadre depressiu lleu o moderat en el qual predomina les ganes de no fer res i es senten decaiguts i no gaudeixen de les coses o els hi costa més, més que pròpiament un sentiment de gran tristesa.
Sovint està acompanyat:
- Duna inhibició general de la conducta
- Necessitat daugmentar les hores de dormir
- Menjar més amb un augment dhidrats de carbó
- Retraïment social
- Disminució del rendiment laboral per uns possible falta de concentració
Quan arriba la primavera, aquest estat desapareix i són possibles diferents evolucions. Algunes persones desembocaran cap a un estat de recuperació duradora, altres que, no serà fins els pròxim hivern que tindran una recaiguda, uns altres seguiran un patró deufòria i vitalitat, amb un augment de la activitat i necessitat de dormir poc. Finalment, un subgrup daquests afectats mai més es recuperarà completament i estarà una mica baix destat dànim tot lany, encara que una mica menys durant lèpoca de calor.
La causa daquest trastorn és la major susceptibilitat a la variació de llum dalgunes persones. Labsència o disminució de la llum sassociaria amb un baix nivell dactivitat, influint en lactivitat cerebral.
El tractament que es proposa és la fototeràpia, que consisteix a exposar a la persona durant la tardor i lhivern a un fotoperíode primaveral simulat amb llum dintensitat semblant a la primavera, de més de 2.500 lux. També valorar si es necessita prendre antidepressius i fer psicoteràpia per acceptar i interpretar el seu trastorn d'una manera molt més adaptativa, i fer que això, no sigui un obstacle per viure el seu dia a dia.
àgora XXI