Notícies

Jet Lag

En aquestes dates de l’any on es presenten ponts llargs i festes nadalenques, és més probable fer un moviment geogràfic, ja sigui per compartir amb la parella altres horitzons, o per fer una aventura amb un mateix, o per qüestions familiars, etc. El que si és clar, és que sigui l’època que sigui, viatjar és una experiència molt agradable i constructiva però que a banda d’això, la realitat és que si necessita fer un llarg viatge, també pot ser que es senti molt fatigat i no sàpiga ben bé per què, per això creiem convenient parlar del Jet Lag o “Síndrome del canvi de les franges horàries”.

El Jet Lag és una barreja de cansament i altres símptomes provocats per un viatge que creua diferents franges horàries. El nostre organisme està programat, habitualment, per viure de dia i dormir a la nit. L’acció de la llum del sol, sobretot, la melanina, tenen incidència en nosaltres, i molts processos corporals es regeixen per aquest rellotge biològic, de 24 hores, segons la temperatura, les hormones, la digestió, la tensió i l’estat cerebral.

Aquest cicle d’activitat que té 24 hores s’anomena ritme circadià. Si un viatge a una altre franja horària, queda distorsionat el ritme circadià el que pot provocar trastorns físics aguditzats pel propi cansament que genera el viatge. Cal afegir que si volem cap a l’oest aquest símptomes que a continuació s’exemplifiquen, no ens afecten tant. Si la nostra ruta és cap a l’est, anem en sentit contrari al nostra rellotge corporal, i per tant, ens afectarà més.

Símptomes del Jet Jag

- Fatiga, cansament en general

- Problemes digestius (vòmits i diarrees)

- Confusió en el moment de prendre decisions

- Falta de memòria

- Irritabilitat

- Apatia

Estratègies per evitar el Jet Lag:

- Dormir bé abans de començar el viatge (Si va a viatjar de l’est cap a l’oest, intenti aixecar-se els dos dies anteriors al viatge més d’hora, això facilitarà la seva adaptació a l’horari del seu lloc de destí)

- A l’avió intenti dormir segons l’horari que l’espera a l’arribada del seu destí

- Evitar begudes alcohòliques i la cafeïna

- Beure molta aigua

- Menjar moltes vegades i poca quantitat

- Portar roba còmode

- Intentar estirar les cames (dins del possible) dins de l’avió

- Utilitzar ulleres de sol així enganyarem al nostre rellotge biològic

El rellotge corporal d’un viatger que pateix Jet Lag necessita temps, des d’uns dies a unes setmanes depenent de la persona, per adaptar-se al seu nou entorn i al nou horari.

Idees per fer més portable el Jet Lag poden ser:

- Que li toqui el sol de la nova destinació i li ajudi a reprogramar el rellotge biològic

- Durant el di aprengui estimulants com el cafè o el te per mantenir-se despert

- Si segueix alguna rutina abans d’anar a dormir, faci-ho igual en el nou lloc

- Utilitzar tècniques de relaxació per fer-ho més fàcil

àgora XXI 

Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2023 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona