Notícies

Què és l'estrès?

L’estrès és la resposta automàtica i natural del nostre cos davant les situacions que ens resulten amenaçadores o desafiants. La nostra vida i el nostre entorn, en constant canvi, ens exigeix continues adaptacions; per tant, certa quantitat d’estrès (activació o ansietat positiva) és necessària.

En general tendim a creure que l’estrès és conseqüència de circumstancies externes a nosaltres, quan en realitat entenem que és un procés d’interacció entre els esdeveniments de l’entorn i les nostres respostes cognitives, emocionals i físiques. Quan la resposta d’estrès o ansietat es perllonga o intensifica en el temps, la nostra salut, els nostre desenvolupament acadèmic o professional, inclús les nostres relacions personals o de parella es poden veure afectades.

La millor manera de prevenir i fer front a l’estrès és reconèixer quan augmenten els nostres nivells de tensió i davant quins estímuls o situacions.

Símptomes de l’estrès

Les senyals més freqüents d’estrès són:

Emocions: ansietat, irritabilitat, por, fluctuació de l’ànim, confusió o torbació.

Pensaments: excessiva autocrítica, dificultat per concentrar-se i prendre decisions, oblits, preocupacions pel futur, pensaments repetitius, excessiva por al fracàs.

Conductes: tartamudeig o altres dificultats de la parla, plors, reaccions impulsives, riure nerviós, tracte brusc amb els demés, bruixar les dents o tancar fort les mandíbules; augment del consum de tabac, alcohol o altres drogues; major predisposició a accidents, augment o disminució de la gana.

Canvis físics: músculs contrets, mans fredes o suades, mal de cap, problemes d’esquena o coll, pertorbacions de la son, malestar estomacal, grips i infeccions, fatiga, respiració agitada o palpitacions, tremolors, boca seca.

Com es produeix l’estrès?

Els esdeveniments externs com a generadors d’estrès no necessariament han de ser molt notoris o intensos, sinó que poden acumular-se en els seus efectes fins que arribem al límit. La manera en que interpretem i pensem sobre el que ens passa afecta a la nostra perspectiva i experiència d’estrès. De manera que amb freqüència és la nostra interpretació la que genera (o potencia) una reacció negativa d’estrès, més que l’esdeveniment o situació a la que ens enfrontem.

Podem agafar com a exemple el cas d’un alumne acostumat a matrícules i excel·lents que obté un aprovat en un examen. La idea de que aquesta nota li pot afectar al seu expedient acadèmic i amb això a les seves possibilitat d’aconseguir una beca o treball al que aspirava, pot tenir un efecte amplificador o multiplicador, en el seu nivell d’estrès convertint-ho en ansietat.

Què fer davant l’estrès?

Les estratègies per afrontar l’estrès busquen prevenir o controlar els excessos en les demandes procedents de l’entorn o bé de nosaltres mateixos. En els casos en que la situació que ens genera estrès es inevitable, com un examen o una lesió, el desafiament consisteix en fer front a la situació de la manera més saludable possible, la qual cosa inclou no seguir fent allò que sabem, pel passat, que no ens ha donat resulta.

Per això suggerim algunes estratègies que han provat ser eficaces, i que poden ajudar-te a fer front a situacions de molta tensió:

  1. Relaxa’t. Realitza activitats que et permetin renovar-te física i psicològicament: descans, vacances, practicar esports i activitats d’oci, tècniques de relaxació.
  2. Fes exercici . Les activitats físiques com caminar, nedar o fins i tot netejar una habitació reparen les nostres forces i ens reanimen.
  3. Manté una dieta saludable . Evita la automedicació i l’abús de cafeïna, alcohol, tabac i menjars densos.
  4. Sigues assertiu . Estableix límits, aprèn a dir que “no”. Suspèn les activitats que son menys importants, és a dir prioritza les teves activitats.
  5. Organitza el teu temps . Prioritza i estructura les teves activitats i expectatives.
  6. Intenta mantenir expectatives realistes. Esperar massa d’un mateix o dels demés, exigir-te perfecció o ser inflexible amb les prioritats pot generar molta frustració.
  7. Comparteix emocions . Busca algú amb qui conversa i expressa les teves emocions, tan el riure com la pena i la ràbia.
  8. Anticipa les situacions estressants i prepara’t. Imagina la situació (l’examen o la entrevista, per exemple) i practica les teves respostes i reaccions per estar preparat. Però sense obsessionar-s’hi.
  9. Endreça el teu espai personal . Neteja i arregla la teva habitació i el teu lloc de treball. Canvia el teu ambient físic de manera que t’ajudi a treballar i descansar millor.
àgora XXI 
Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2024 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona