Notícies

L'univers Emocional I

“La felicitat no rau en viure, sinó en saber viure”

L’educació emocional té com a objectiu donar a la persona recursos i estratègies conductuals, cognitives, emocionals i d’interacció social que li permeten un major control de la pressió, tant interna com externa, i evitar d’aquesta manera que es tradueixi en estrès, prevenir-lo de possibles trastorns i millorar la seva salut psicològica. Com?

  1. Bona autoestima
  2. Bon autocontrol Emocional
  3. Bon autocontrol de la nostra conducta
  4. Un pensament més plàstic i positiu (L’estil cognitiu)
  5. Unes relacions interpersonals més adequades i plenes

El segon punt d’aquestes premisses és la gestió de les emocions. És bàsic per una vida més plena conèixer, comprendre i regular les emocions.

Una emoció és un estat afectiu que experimentem, una reacció subjectiva a l’ambient que ve acompanyada de canvis orgànics (fisiològics i endocrins) d’origen innat, influïts per l’experiència. És un estat que apareix de sobte i bruscament, amb manifestacions més o menys intenses i més o menys passatgeres.

Les emocions tenen una funció adaptativa del nostre organisme al que ens envolta.

Emocions bàsiques: són les que portem incorporades de fàbrica. És l’herència biològica. Són universals. Totes les cultures les reconeixen.

Emocions complexes: són composades per les bàsiques però amb influencies culturals. Són més idiosincràtiques, és a dir, individuals. El lloc on has nascut influeix molt.

Contemplem 6 emocions, alguns autors poden afirmar que n’hi poden haver més, nosaltres agafem les següents emocions com a bàsiques:

- Ràbia, tristesa, alegria, por, aversió, sorpresa

En posteriors temes obrirem debat sobre aquestes emocions i d’altres i continuarem explorant un món tan apassionant com és aquest.

“Cualquiera puede enfadarse, eso es algo muy sencillo. Pero enfadarse con la persona adecuada, en el grado exacto, en el momento oportuno, con el propósito justo y en el momento correcto, eso, ciertamente, no resulta tan sencillo”. Aristóteles,”Ética a Nicómaco”

àgora XXI 

Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2023 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona