Notícies

A l'estiu... Saber desconectar i deixar l'adicció al treball

Arriba l’estiu, i per tant una època on poder gaudir una mica més de nosaltres mateixos... per aquest fet hem de saber desconnectar dels nostres llocs de treball, de la rutina del dia a dia, i de tota la resta de tasques en les quals estem implicats.

Fins avui la dedicació intensa a la feina ha estat considerada com a bona, com una addició positiva. S’ha començat a considerar aquest fenomen com un trastorn greu, amb fins i tot conseqüències psicològiques i físiques. Les característiques de l’addicció a la feina són: una implicació progressiva, excessiva i desadaptativa a l’activitat laboral amb pèrdua de control respecte als límits de la feina i que afecta a altres àmbits de la vida quotidiana. La sobreimplicació respon a ànsia o necessitat personal més que a unes necessitats de l’entorn laboral.

Per tant, alguns dels consells que us podrien ajudar per aprendre a desconnectar són:

  1. Intentar realitzar activitats d’oci completament diferents a les rutinàries. Per exemple, si treballes molt amb l’ordinador, intenta que les teves tasques d’oci quan estiguis de vacances no hagis d’utilitzar pràcticament Internet.
  2. Quan estem o anem de vacances és molt important escollir llocs, situacions, activitats, etc. que ens agradin, amb les què puguem gaudir plenament. En general, tractar d’aprofitar al màxim aquests moments de relax i focalitzar-nos per complert en ells.
  3. Si ens costa deixar de pensar en la feina, és interessant també compartir amb altres persones les teves vacances o el teu temps lliure. Gaudir al màxim de la família o dels amics, i dedicar-los la nostra atenció i focalitzar-nos en les seves inquietuds o problemes és un fet que també ens ajudarà a desconnectar. Si els amics o la família són reduïts o bé no poden ser-hi en aquells moments, es pot contactar o apuntar-se a alguna activitat on es comparteixin amb altres persones les mateixes inquietuds o aficions.
  4. Si tens una feina molt sedentària, intenta quan estiguis de vacances fer activitats de bastant moviment, ja que aquesta és la millor manera de generar endorfines que són els nostres antidepressius naturals. A la vegada, aquest fet et farà sentir millor i més animat/da.
  5. I per últim, recordar que hem de “treballar per viure” i no “viure per treballar”. No ens hem de convertir en addictes a la feina, ja que comporta molts problemes i sobretot molta infelicitat.
àgora XXI Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2024 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona