Notícies

La Relaxació

La relaxació té com objectiu reduir l’estat d’activació fisiològica, facilitant la recuperació de la calma, l’equilibri mental i la sensació de pau interior. En el nostre dia a dia tensem músculs, ja que necessitem estar amb un cert nivell d’alerta per respondre a les demandes de l’entorn. Cadascú trobarà que se li carrega més uns punts de la musculatura. És important detectar-ho per cuidar-nos, i alleugerar les tensions diàries. L’assumpte es complica quan intervé l’ansietat i l’estrès. Llavors, de manera sostinguda, sentim tensió muscular, i acabem amb cefalees, migranyes, dolors abdominals, restrenyiment, dificultats en empassar, dolors cervicals, mals d’esquena recurrents... 


Així doncs, la relaxació ofereix la reducció de l’activitat del Sistema Nerviós Autònom, dividit en simpàtic i parasimpàtic. El sistema nerviós simpàtic, és l’encarregat regular les funcions d’alerta i defensa (ritme cardíac, temperatura corporal, tensió de teixits...) i el sistema nerviós parasimpàtic regula les funcions d’estalvi i repòs (disminueix el consum d’oxigen, redueix funcions fisiològiques). Per tant, en un estat de relaxació ens trobem en equilibri. A més, el sistema nerviós produeix l’increment d’alguns neurotransmissors com la serotonina, induint sensacions de tranquil·litat i alegria.


Cal tenir en compte, que durant l’estat de relaxació no busquem el màxim benestar, sinó que continua formant part de la vida, en la que succeeixen esdeveniments. Això vol dir, que no ens donarà un estat de benestar al 100% sempre, sinó que es tracta de gestionar l’emoció, i la gestió és com el mar, en constant moviment. No busquem el moment ideal, senzillament, explorar, interessant-nos per nosaltres mateixos, aconseguint benestar. 

La relaxació és una eina molt útil per el nostre dia  a dia. La podem utilitzar com a eina preventiva, per millorar els nostres moments de tensió, però també es pot aplicar en moments més concrets, on la preocupació, l’angoixa o l’estrès sobresurten. A més, el món emocional és ric i divers, i l’aparició de la ràbia, la frustració, la tristesa, la depressió, la culpa, la vergonya,... poden aparèixer, i de vegades, necessitem parar més atenció per a saber gestionar-ho.

Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2023 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona