Notícies
ANSIETAT: en sentim molt a parlar però sabem què és?
L'ansietat és una paraula que sha anat ficant dins les nostres vides a poc a poc però sense pausa. No és que sigui una novetat dels nostres temps, tot el contrari, és una de les emocions més primàries, que ha servit als nostres avantpassats com a base per la supervivència, però actualment és un concepte amb el que estem molt familiaritzats i en molts casos per les molèsties que ocasiona.
Es per això que volem començar aquesta secció del tema del mes amb la ansietat ja que creiem que pot ser dinterès per molt de vosaltres, o almenys això esperem. Així que a continuació us mostrarem de manera resumida, per qüestió despai i per no avorrir-vos, una descripció de què és la ansietat, alguns dels símptomes més important que pot presentar, i el tractament que es sol seguir.
L'ansietat, denominada popularment també nerviosisme, inquietud, tensió etc, podríem definir-la com un estat subjectiu (que sent la persona i no té que ser necessariament compartit per tothom) dincomoditat, malestar, tensió, displaer, alarma, que fa que la persona es senti molesta.
L' ansietat és una emoció que apareix quan la persona es sent amenaçada per un perill, ja sigui extern o intern. Aquesta idea ens porta a diferenciar entre por, ansietat i fòbia.
Les tres emocions tenen en comú una resposta fisiològica: la hiperactivació vegetativa que consta de diferents reaccions com per exemple: palpitacions, pols ràpid, tensió arterial alta, excessos de calor, respiració ràpida i superficial, opressió toràcica, sensació dofec, molèsties digestives, tensió muscular, tremolor, formigueig, sequedat de boca, sudoració excessiva, marejos, etc. En alguns casos es poden presentar de manera sobtada i conjuntament, i en daltres de manera més generalitzada i sent algun dells el més destacat.
Però hi ha les següents diferències:
- La por:
- té una resposta psicològica de fugida i/o afrontament;
- lestímul que provoca la por és concret, real i perillós;
- i la resposta és igual per a totes les persones, és a dir, tothom reacciona de la mateixa manera.
- La fòbia
- té una resposta psicològica de fugida i/o afrontament, igual que la por,
- lestímul que provoca la fòbia és també concret però subjectivament perillós, als demès no te perquè crea-los-hi cap temor, no tothom reaccionaria igual.
- L' ansietat
- té una resposta psicològica en forma dalteracions cognitives i/o conductuals. Què vol dir això?
Les alteracions cognitives fan referència a: temor, espera dun perill, sentiments pessimistes, preocupació pel futur, malestar difús, mal funcionament de latenció, memòria, dificultat de concentració, etc.
Les alteracions conductuals, motores o relacionals fan referència a: irritabilitat, inquietud, tremolors, discussions, tensió familiar i ambiental, etc. - lestímul que provoca lansietat és difús, no lligat a cap contingut específic, el que fa que no es pugui optar per una resposta de fugida o afrontament, i subjectivament perillós. Habitualment els demès no reaccionen de la mateixa manera.
- té una resposta psicològica en forma dalteracions cognitives i/o conductuals. Què vol dir això?
Lansietat és un signe que es pot presentar per si sol o, com succeeix moltes vegades, acompanyant altres símptomes. Això vol dir que a vegades lansietat pot ser el principal motiu de queixa de la persona que acudeix al psicòleg, o pot ser que per aquesta tinguin major importància altres molèsties, la prioritat la decideix la persona, després, conjuntament amb el professional sencarregaran de donar forma al conjunt de símptomes que es presentin per tal de poder donar un millor tractament.
Alguns exemples de motius de consulta on lansietat sigui leix central són:
- crisis dangustia o atac dansietat (és el mateix)
- agorafòbia
- fòbia (social, específica)
- trastorn obsessiu compulsiu
- trastorn per estrès agut i posttraumàtic
- trastorn dansietat generalitzada
- trastorn dansietat induït per substàncies
Però com ja hem dit lansietat acompanya gran part dels trastorns mentals i demandes psicològiques, com per exemple: depressió, esquizofrènia, com a reacció davant de situació destrès, com a reacció a una malaltia somàtica, a pèrdues, etc.
El tractament que té més èxit en aquests casos, amb varietat en funció del diagnòstic, pot ser una psicoteràpia individual, psicoteràpia grupal o un tractament combinat, que consta duna banda de psicoteràpia i de laltra dun tractament farmacològic.